Skip to main content
Photodaylight.com
Award 2023 - Nomination

Dubbele brug over de Ourthe

Hangende passerelle onder verkeersbrug

De nieuwe brug in Tilff, nabij Luik, over de Ourthe vormt een nieuwe multimodale verbinding voor de omgeving. Ze bestaat uit een verkeersbrug met een voetgangersbrug op een lager niveau.

De semi-integrale brug met een totale lengte van 137,5 m en een breedte van 12 m, bestaat uit 3 zeer verschillende maar ononderbroken traveeën.

De aanbrug op de linkeroever is 34 m lang. Deze bestaat uit een gemengd staal-betonnen dek. Een stalen kokerligger van 7,5 m breed en 1,0 m hoog werd gebruikt om de plaatsing boven de sporen te vergemakkelijken.

De hoofdoverspanning over de Ourthe is een ‘visbuik’-constructie van 84,5 m lang. Het dek van gewapend beton wordt ondersteund door 2 x 4 ingesloten kabels met een diameter van 130 mm en 2 x 12 scharnierende Y-vormige schoren in staal. De hoogte van de constructie in het midden is 6,1 m. De trekkracht in de kabels en de drukkracht in het dek zijn zelfcompenserend. Aan weerszijden van de rivier wordt de brug ondersteund door V-vormige stalen pijlers waaraan de kabels zijn bevestigd. De pijlers worden ondersteund door conventionele bolvormige opleggingen met verticale reactiekrachten van 13.000 kN. De steunen op de rechteroever kunnen in de lengterichting vrij bewegen, terwijl de steunen op de linkeroever star zijn. De Y-vormige schoren (staalkwaliteit S460) hebben variabele lengtes over de hele lengte van de constructie en bestaan uit holle rechthoekige secties van verschillende afmetingen. De verbindingen met het brugdek en de hoofdkabelklemmen zijn ontworpen als ‘wipsteunen’.

Tot slot is de aanbrug op de rechteroever 18 m lang. Gezien de gemakkelijke toegang voor de bouw is dit deel van de constructie ontworpen als een eenvoudige plaat van gewapend beton. Het landhoofd op de rechteroever is ontworpen met een uitzettingsvoeg en conventionele bolvormige steunpunten.

De loopbrug is opgehangen aan het brugdek met stalen staven met schroefdraad (M30 en M42). Ze varieert in breedte van 7 m bij de steunen tot 4 m in het midden van de overspanning en is bekleed met een Azobé-houten beplanking.

 • Rue d'Angleur, Tilff (Esneux) (BE)
  Plaats
 • Service public de Wallonie SPW – DG01, Namur
  Opdrachtgever
 • A.M. Arcadis - AAST - Ney (auteurs du projet)Ney & Partners (architecte)
  Architect / Ontwerper
 • Ney & Partners, Brussel
  Studiebureau (stabiliteit)
 • Galère, Chaudfontaine
  Hoofdaannemer
 • EMESA / Ferrokonstrukt puis Almex Metaal (structure)
  Techno Métal Industrie -TMI (garde-corps et escaliers)
  Staalbouwer
 • Teufelberger-Redaelli, Wels (AT) (cable systems)
  Andere staaltoepassingen
 • Ney & Partners, Arcadis, TMI, SPW
  Infosteelleden
 • Photodaylight.com
  Foto