Skip to main content

Vlasmarktbrug, Dendermonde

[widgetkit id="127" name="Vlasmarktbrug-Dendermonde"]

De constructie van de Vlasmarktbrug maakt deel uit van een gefaseerd project voor de restauratie en de herinrichting van de Oude Dender in het centrum van Dendermonde.

De constructie is opgevat als een lichaam dat achterover kantelt, met zichtbare kabels die de constructie uit evenwicht trekken. De brug bestaat uit een vast stalen brugdeel met een overspanning van 10,35 m en een beweegbaar stalen brugdeel met een overspanning van 12,40 m. Elk van deze delen steunt enerzijds op de bestaande kaaimuren en anderzijds op een nieuw opgerichte middenpijler, geplaatst in het midden van de Oude Dender. Het scharnierpunt van het beweegbaar gedeelte bevindt zich op de middenpijler.

De keuze voor een beweegbare brugklap in staal bleek de enige logische. Ook voor het vaste brugdeel werd voor staal gekozen. Beide brugdelen zijn uitgevoerd als een orthotrope brugdekplaat in staal S355 en zijn bekleed met slijtvaste epoxy. De hoofdliggers van het vaste brugdeel zijn opgevat als I-liggers, terwijl de hoofdliggers van het beweegbare deel kokervormig zijn samengelast.

Het beweegbaar gedeelte van de brug is voorzien van twee opstaande driehoeken. Het bovenste hoekpunt van elke driehoek is verbonden met een kabel. Door het op- en afwinden van deze kabels wordt de brugconstructie opgehaald en neergelaten.

Plaats Vlasmarkt, Dendermonde
Opdrachtgever Waterwegen en Zeekanaal, Afd. Bovenschelde, Gent
Architect Atelier JPLX, Antwerpen
Studiebureau Arcadis Belgium, Gent
Controlebureau  
Algemeen aannemer Herbosch-Kiere, Kallo
Staalbouwer Aelterman, Gent
Foto's Dirk de Praetere