Skip to main content

Wäschbuer Am Kundel, Grevenmacher

[widgetkit id="89" name="Waschbuer-Am-Kundel-Grevenmacher"]

Na het besluit van de dienst voor toerisme van Grevenmacher om zijn historisch patrimonium te herwaarderen kreeg het architectenbureau WeB de opdracht een origineel project te realiseren, namelijk de bouw van een replica van de oude wasplaats ‘Kundel’ die zich in een straatje langs de oude omwalling van de vesting van de stad Grevenmacher bevond. En zo zag dit unieke project in de Rue de la Tour het daglicht, in een oud schuurtje van amper 20 m² dat volledig volgens de Moezeltraditie werd heropgebouwd.

De binneninrichting is een interpretatie van de oude wasplaats en werd ontworpen op basis van historische foto’s. Bij deze recent gereconstrueerde wasplaats hoort bovendien een galerie die het project aanvult met informatie over de stadsgeschiedenis. Dit project is dus niet alleen in een historisch, maar ook in een cultureel parcours geïntegreerd.

De verschillende elementen van de wasplaats zijn gemaakt uit weervast staal en worden met glaselementen gecombineerd. Ruwstaal zet de toon met enkele kleine details in de gevel en het interieur van de wasplaats. Er werd gekozen voor staal omwille van zijn ruw oppervlak, zijn duurzaamheid en de gemakkelijke montage voor dit soort constructie. De hele stalen structuur staat onafhankelijk.

Plaats Rue de la Tour, Grevenmacher
Opdrachtgever Syndicat d’initiative de tourisme, Grevenmacher
Architect Bureau d’architecture WeB, Grevenmacher
Studiebureau  
Controlebureau  
Algemeen aannemer Entreprise Jean Wampach, Oberdonven
Staalbouwer TMS Metall-und Stahlbau, Grevenmacher
Foto's steve troes fotodesign