Skip to main content

Hogesterktestaal

Bij gewoon constructiestaal slaagt men erin door hogere concentratie van koolstof in het staal, de mechanische eigenschappen ervan te verbeteren. Dit koolstof brengt evenwel een nadeel met zich mee, namelijk met de stijging van koolstof neemt de vervormbaarheid en lasbaarheid af. Oplossing : een verbetering van het materiaal op zowel metallurgisch vlak (andere opbouw), chemisch vlak (andere legeringen) en walsprocesvlak (een correcte combinatie van druk en temperatuur).

Omschrijving

Bij gewoon constructiestaal slaagt men erin door hogere concentratie van koolstof in het staal, de mechanische eigenschappen ervan te verbeteren. Dit koolstof brengt evenwel een nadeel met zich mee, namelijk met de stijging van koolstof neemt de vervormbaarheid en lasbaarheid af.

Door een verbetering van het materiaal op zowel metallurgisch vlak (andere opbouw), chemisch vlak (andere legeringen) en walsprocesvlak (een correcte combinatie van druk en temperatuur) behoudt het materiaal de vloeigrens en treksterkte (of worden deze verhoogd), heeft het materiaal een betere lasbaarheid bij gelijke vloeigrens en betere vervormings- (koudvervorming) capaciteiten bij gelijk blijvende sterkte.

Hogesterktestaal is zowel in plaatvorm als in profielvorm verkrijgbaar. Bij de profielen is de keuze minder uitgebreid door de complexe voorraadproblematiek. Bij profielen is doorgaans een vloeigrens van 460N/mm² mogelijk (S460). Levering is enkel mogelijk bij grote hoeveelheden.

Voor wat betreft de platen werden onder invloed van de automobielindustrie reeds hogere sterktes ontwikkeld. Daar is een vloeigrens van 420N/mm² tot 1300N/mm² verkrijgbaar.

Ook onder koudgewalste vorm is hogesterktestaal verkrijgbaar. Dit onder de vorm van platen. De huidige beschikbare vloeigrenzen gaan van 220N/mm² tot 500N/mm². Uit deze platen kunnen profielen gemaakt worden. Ook andere bewerkingen zijn mogelijk.

Meer info